Vad är beroendesjukdom och vad beror det på?
Ett beroende av alkohol och narkotika är en kronisk sjukdom. Att ha en beroendesjukdom innebär att det är mycket svårt att sluta använda drogen eller aktiviteten, som kroppen har vant sig vid och kräver allt större doser av för önskad effekt. Beroende kan även gälla spel, träning och sex, och känslan är ofta att beroendet är utom kontroll och dominerar ens liv.
Beroendesjukdomar beror på en kronisk förändring i hjärnans belöningssystem, som normalt frisätter dopamin för att motivera oss till viktiga överlevnadsaktiviteter. Alkohol och droger lurar hjärnan att frisätta dopamin på konstgjord väg, vilket ger en berusande känsla många vill uppleva igen. Genetiska faktorer spelar också roll i risken för att utveckla beroende.
Förnekelse – en mänsklig skyddsmekanism
En person som är aktiv i beroendesjukdomen är oftast i kraftig förnekelse, en mänsklig skyddsmekanism. Verkligheten blir för svår att klara av, och personen försöker uppfinna en egen. Där kan alkoholen/drogen utgöra en snabb men kortsiktig genväg. Tyvärr blir det lätt en ond spiral där drickandet/drogandet gör verkligheten jobbigare och samtidigt är det enda som får den aktive att må bra. Det är mänskligt att klamra sig fast vid en sådan lösning.
Effektiva behandlingsmetoder med möjlighet till bättre hälsa och livskvalitet
Även om det inte finns ett botemedel för denna sjukdom, finns det idag effektiva behandlingsmetoder som kan hjälpa personen att återhämta sig och leva ett bättre liv.
Oavsett form skadar alkohol och droger kroppen. Det gäller även vissa mediciner, som även om de skrivits ut av en läkare inte alltid är lämpliga att ta. Med rätt vägledning och stöd finns dock möjligheter till bättre hälsa och livskvalitet.
Malingsbo Tolvsbo Rehabcenter har sedan 2002 jobbat med beroenderehabilitering, företrädesvis riktat mot yrkeslivet – men även för privatpersoner, egna företagare och samarbete med socialtjänst. Vår målgrupp behöver kunna ta stor del eget ansvar för sin rehabilitering, och tillgodogöra sig en relativt kort behandlingsperiod i primärbehandling.