Beroendebehandling inriktat mot yrkeslivet

Behandling av beroendeproblem

Beroende av alkohol och narkotika är en folksjukdom. Att ha en beroendesjukdom betyder att det är mycket svårt att sluta använda drogen. Kroppen har vant sig vid att vara påverkad och kan behöva större och större doser för att uppnå önskad effekt.
Man kan även utveckla beroende av till exempel spel, träning och sex. Känslan är att beroendet är utom kontroll och att hela livet allt mer kretsar kring det.

En person som är aktiv i beroendesjukdomen är oftast i kraftig förnekelse, en mänsklig skyddsmekanism. Verkligheten blir för svår att klara av, och personen försöker uppfinna en egen. Där kan alkoholen/drogen utgöra en snabb men kortsiktig genväg. Tyvärr blir det lätt en ond spiral där drickandet/drogandet gör verkligheten jobbigare och samtidigt är det enda som får den aktive att må bra. Det är mänskligt att klamra sig fast vid en sådan lösning.

Beroendesjukdom beror på en kronisk förändring i hjärnans belöningssystem. Belöningssystemet är till för att motivera oss till saker som är viktiga för vår överlevnad, genom att frisätta dopamin när vi till exempel äter god mat, tränar eller har sex. När vi dricker alkohol eller använder narkotika lurar vi hjärnan att frisätta dopamin på konstgjord väg. Istället för en känsla av naturligt välmående kan det ge en berusande känsla, som många vill uppleva om och om igen. Olika människor har olika hög genetisk risk att utveckla ett beroende med oss från födseln.

Malingsbo rehabcenter har sedan 2002 jobbar med beroenderehabilitering, företrädesvis riktat mot yrkeslivet – men även för privatpersoner, egna företagare och samarbete med socialtjänst. Vår målgrupp behöver kunna ta stor del eget ansvar för sin rehabilitering, och tillgodogöra sig en relativt kort behandlingsperiod i primärbehandling.

På behandlingshemmet i Tolvsbo finns och möjlighet för externa klienter att få KBT-behandling för oro, ångest, tvång, stress, depression, fobi, skam eller relationsproblem.