Vad beror beroendesjukdom på?
Att ha en beroendesjukdom innebär att det är mycket svårt att sluta med en drog eller en process som kroppen har vant sig vid, och som kräver allt större doser för att uppnå den önskade effekten. Beroende kan även gälla spel, träning, socker och sex. Känslan är ofta att beroendet är utom kontroll och dominerar ens liv.
Beroendesjukdomar beror på en kronisk förändring i hjärnans belöningssystem, som normalt frisätter dopamin för att motivera oss till viktiga överlevnadsaktiviteter. Alkohol och droger lurar hjärnan att frisätta dopamin på konstgjord väg, vilket ger en berusande känsla många vill uppleva igen. Genetiska faktorer bidrar också till risken att utveckla beroende.
Livsviktigt att våga ta steget och söka hjälp
Att söka hjälp för beroende kan vara en tuff resa, präglad av ångest, oro och skam. Men det är viktigt att veta att dessa känslor är normala. Ju tidigare du får stöd, desto bättre. Ett besök på rehabcentret, gärna med en anhörig eller arbetsgivare, kan hjälpa dig att fatta beslut om eventuell behandling.
Förnekelse är en del av beroendesjukdomen och en mänsklig mekanism för att hantera en svår verklighet. Alkohol eller droger kan bli en tillfällig lösning, vilket ofta leder till en ond cirkel. Att erkänna beroendet och lära sig leva nykter och drogfri är en stark grund för ett rikt liv. En majoritet av de personer med beroendeproblematik behåller sin anställning. Att ta ansvar för beroendet är nyckeln till utveckling i livet.